Vier maal klimaat

mei 31, 2010 – 22:43

Vier maal klimaat

Lokatie: Louveigné (België) Lengte rit: 128,32 Kilometer Hoogtemeters: 1902
Tijd: 05 uur, 23 minuten Gemiddelde: 23,3 Km/p/u Beeld: 14:19

Als je het woord klimaat ziet staan denk je in eerste instantie meestal aan het weer. Deze week staat mijn blog in het teken van verschillende soorten klimaat. Sommige lezers hebben met meerdere van doen, anderen met maar één of twee. Laat dit je niet ervan weerhouden om toch het hele artikel te lezen…

1. Fiets klimaat
Een tijdje terug schreef ik al dat sommige inwoners van Zuid-Limburg een diepgewortelde haat tegen mensen op twee wielen in kleurrijke strakke spandex-pakjes koesteren. Althans, dat beeld werd hier en daar in de media geschetst. Afgelopen week heb ik aan den lijve ondervonden dat het ook echt zo is. Tijdens een beklimming van het Gieveld (Belgische zijde Loorberg) werd ik pardoes aangereden door een nogal onguur uitziend type. Ik reed in de binnenbocht netjes langs de kant toen de boerenlul in zijn bestelbus de bocht afsneed in de afdaling. Voor hij me raakte keek hij me recht in de ogen. Alsof hij wilde zeggen: ’Ik ga jou dood rijden!’ Ik maakte net op tijd een hupje naar rechts en kreeg alsnog zijn spiegel vol op m’n bovenarm. Nu zijn ze geloof ik van plan om hier de toerversie van de Amstel Gold Race uit te pijlen. Maar of dat nu zo’n goed plan is met al die agressieve proleten. Tijdens die bewuste toerversie in april is een ietwat ongeduldige randdebiel vol op een groepje fietsers ingereden. Fijne boel! Nee, dan toch beter fietsen in het nabijgelegen Waalse land. Zondag kruiste ik de Ronde van België drie maal. In elk dorp waar de koers passeerde werd ik gegroet door het plaatselijk volk en de altijd even vriendelijke vrijwilligers. Zij waren onder het genot van een goed glas bier in afwachting van hun helden op de fiets. Ik voelde me er één van.

2. Het politieke klimaat
Dat is niet veel beter dan bovenstaand klimaat. De oneliners van de diverse lijsttrekkers vliegen je om de oren, maar ze zeggen niks. Zo zout heb ik het nog nooit gegeten. Eerst was het met z’n allen op Geert. Toen en masse hakken op Cohen. En nu doet iedereen zijn best om zonnebankkoning Rutte kapot te maken. Sluwe vos Bakellende ontloopt de dans vooralsnog. Allemaal leuk en aardig, maar ondertussen heb ik nog niemand duidelijk stelling horen nemen. Ja, Halsema en Roemer, maar die krijgen mijn stem nooit. De eerste is totaal niet geloofwaardig. Staat ze te roepen om een beter milieu, rijdt ze zelf in een gare Mercedes waarvan je op een kilometer afstand al spontaan een klaplong krijgt. En Roemer… Hij en zijn partijgenoten kunnen beter in het land van nummertje 12, 34 en 46 met een extra stokje saté gaan wonen. Sambal baaj? Ik opteer toch maar de piraterij-jongens. Kun je in ieder geval je dagelijkse portie muziek blijven downloaden.

3. Creatief klimaat
Hiermee gaat het in tegenstelling tot de eerste twee behoorlijk goed. Deze week is best het een en ander moois uit mijn handen gekomen. Leuk is ook de tegenstelling in klanten. Zo zat ik in het begin van de week een productcampagne uit te dokteren voor een nog niet nader te noemen multinational. Drie dagen later werkte ik aan een huisstijl voor een kleine zelfstandige die net op zijn eigen benen is gaan staan. Beide hebben een hoop ambities en zien dat graag vertaald in een goed en passend concept. Ook bij concullega’s zie ik mooie dingen verschijnen. Zou een slecht economisch klimaat creativiteit stimuleren? Omdat de budgetten kleiner zijn, omdat er vele kapers op de loer liggen?

4. Het meteorologisch klimaat
Nog belabberder dan één en twee bij elkaar opgeteld. Man, man, man; ik denk dat we dit jaar welgeteld 6 mooie dagen hebben gehad. Vandaag (zondag 30 mei) had ik besloten om een fikse ronde te rijden als voorbereiding op de La Chouffe Classic van aankomend weekend. Dom, dom, dom! Wie stapt er nu op de fiets als het Pinkpop is? Met Pinkpop is er namelijk altijd één dag waarop het met bakken uit de lucht komt. Ik stapte op rond half elf, het miezerde een beetje en de buienrader gaf niets onheilspellends aan. Ik vertrok richting Tilff, met de wind (3 tot 4) vol in de snufferd, om een paar mooie lange klimmen te doen en dan terug te rijden met de wind in de rug. Fout! Ik waande me vandaag in de Giro en reed zeker niet in het roze. Wel brak – net als in de zevende etappe van de Giro – de hemel volledig open. En ook ik reed, klappertandend als Vinokourov, over ’n soort Strada Bianchi tegen pijnlijke percentages omhoog. Alleen was ik gewoon in Bels, op Waals asfalt. Althans, soms zag ik tussen het losse grind iets wat ooit asfalt was geweest. Bois de Olne heette het hier. Ik was goed en wel aan de terugreis begonnen toen de wind draaide. Godverdomme. Wéér tegen en nu waaide het echt hard. Als de hagel al geen pijn deed, dan waren het wel de takken die van de bomen zo in mijn giechel waaide. En dan zeggen ze dat de aarde opwarmt… Nou, het is dit jaar gemiddeld 6 graden kouder! Nog even en Liewe groeit op in een heuse ijstijd. Voor hem geen fiets maar een snowboard of een arrenslee met rendieren. Waar blijft de zomer? Ik wil met de kleine directeur buiten spelen. Hem het gras tussen zijn kleine teentjes laten voelen in plaats van dikke druppels regen in zijn ogen!

Je vraagt je nu natuurlijk af: krijgen we geen smeuïge analyse over het economische, vestigings-, beleggings- of ondernemersklimaat? Nee, van mij geen analyse op onderwerpen waar ik echt geen kaas van heb gegeten. Voor ik me daar in zou hebben verdiept zijn de uitgangspunten toch weer verschoven. Niets is namelijk zo veranderlijk als het klimaat.

Tags: , , , , ,


 1. 3 Responses to “Vier maal klimaat”

 2. By Ant on jun 2, 2010 | Reply

  Ola Jorg,

  Wellicht gaat er niet direct een belletje rinkelen, maar ik ben Ant van Wout (of Woutje). Ik ben nog steeds woonachtig in “de Rijen”.

  Via Jasper B. ben ik op je site terecht gekomen.

  Net als jij ben ik verslaafd aan het fietsvirus, al zijn mijn beklimmingen beperkt tot de brug van Rijen naar Dongen.

  Ik ben fietsend vooral te vinden in onze grensstreek rond Hoogstraten en Turnhout. Lekker je hoofd leegmaken en de geur van koeienstront opsnuiven, heerlijk!!

  Ik ben onder de indruk van je stukjes. Soms herkenbaar, soms ontroerend en soms goed voor een lach.

  Tot een volgend stukje!!

  Groet,

  Ant en de rest van de Schijfjes

 3. By Kleine kluit on jun 2, 2010 | Reply

  Over wisselend klimaat gesproken…
  Zo hoorde ik n paar jaar terug nog n zekere Kluyt roepen: ‘maar hij zegt wel wat iedereen denkt!’

  ;)

 4. By Jorg on jun 2, 2010 | Reply

  Hey Bobje…
  Dat niet meer dan een constatering van het toenmalige klimaat.

Post a Comment