Schreeuwen v/s Vertellen

november 22, 2010 – 21:41

Schreeuwen v/s Vertellen

Lokatie: Aachen (Duitsland) Lengte rit: 82,4 Hoogtemeters: 1123
Tijd: 03 uur, 28 minuten Gemiddelde: 23,8 Km/h Beeld: 10:33

Gut och gut, wat is het toch erg allemaal. Kijk ’m daar nou staan die Tom Egberts. Meneer toucheert jaarlijks ’n tonnetje of drie aan belastingcentjes met een beetje mekkeren over voetbal. O, kijk. Ook ’t meiske van BNN schreeuwt gezellig mee. Sophie harkt waarschijnlijk ook wel ’n Balkenendenorm aan gemeenschapsgelden bij elkaar. Dat doet ze bij de publieke. Daar praat ze over Spuiten en Slikken maar het is klaarblijkelijk niet genoeg. Ze schreeuwt zo hard in de camera dat het d’r dun door de broek loopt. Kijk, ik snap het hogere doel van de ’Schreeuw om Cultuur’ ook wel, maar dit is wel een erg slechte uiting om de aandacht te vestigen op een breder publiek probleem. Er zijn namelijk wel meer mensen met ’n budgettair probleem.

Voor je ’t weet hebben ook de provincies een YouTube-kanaal geopend. Het kanaal heet ’de schreeuw om eten’! Hoofdrolspelers zijn een handvol rijksambtenaren, gedeputeerden en aanverwante notoire dikbuiken. Want ook bij de overheid moet het mes erin. Hoe moet dat dan met al die leuke etentjes met vage relaties in het buitenland op kosten van jouw en mijn belastingcentjes? Waar moeten ze nu toch die bonnetjes inleveren? Als ik de overheidsmensen zou mogen adviseren, dan zou mijn advies het volgende zijn. Ga eens ’n vak leren of zo! Vormgever, psycholoog, violist of voor mijn part danser bij Scapino. Lekker met zo’n strakke maillot om je noten achter lieve fragiele meisjes aan huppen. Maar goed, dat ter zijde.

Kijk, Jan Kooiman (ook uit het schreeuwfilmpje) is eigenlijk balletdanser, maar verdient nu zijn centjes bij de commerciële als presentator en soapie. Jan heeft het recht om te schreeuwen. Hij weet dat dansers heel hard moeten bikkelen voor een hongerloontje. Jammer alleen dat Jan op deze manier moet laten blijken dat cultuur echt nodig is. Ik ben van mening dat er betere manieren zijn om aan te tonen dat het niet echt handig is om grof in de culturele sector te snijden. Ik denk dat het beter is om het publiek aan te tonen wat er gebeurt als je het kloppend hart uit de samenleving snijdt. Je moet het publiek laten inzien dat veel in onze wereld zijn oorsprong kent in de culturele sector. Vertel een verhaal waar mensen zich mee kunnen vereenzelvigen.

Thuis doen Marjolein en ik het in het klein ook. Het werkt wonderbaarlijk goed. Ik kan wel tegen die kleine dondersteen gaan staan brullen dat ie niet in de Sanseveria mag gaan hangen. Maar het maakt niet echt indruk. Hij lacht me – zo lijkt het – vierkant uit. Inmiddels ben ik er achter dat – als ie weer op weg is naar de bewuste bloempot – ik beter naar ’m toe kan gaan en hem – een soort – van streng aankijk (eigenlijk kan ik m’n lach niet houden). Liewe hoort me dan al aankomen en kijkt me dan semi-onschuldig aan, maar hij voelt nattigheid! Ik vertel ’n dan dat als ie het waagt in de plant te duiken, meneer nooit meer op z’n brandweerauto tegen de deuren mag rijden.

Dus schreeuwmensen… Zet liever op zaterdag een slot op het Bonnefanten met de tekst erbij; ’wat Maxime niet snapt, snapt u vast ook niet!’. Of sluit de rolluiken van de plaatselijke bieb met de tekst ’jammer maar helaas… Mark heeft de boeken verkocht’. Of nog beter… een hek om de muziekschool met de mededeling dat het pand door Geert is gevorderd om het tot politbureau om te dopen. Van één Wibi Soerjadi hebben we al genoeg hoofdpijn!

Stop dus met kansloos geschreeuw en ga een verhaal vertellen.
Misschien luistert er wel iemand!

Voor de fietsers onder de lezers… Omdat het gister eindelijk eens droog was ben ik met wat omwegen maar eens naar Aachen getrapt. Eenmaal buiten vertelde de ijzige wind dat er ’n strenge winter op komst is. Onderweg rook het naar pas gekapt dennenhout, en net over de grens kwamen braadworsten me tegemoet. Het rook naar wintersport. Ik hoop toch dat ik alleen op wintersport sneeuw zal zien. Zo niet, moet ik Marjolein vertellen dat ik een Tacx ga kopen om op zolder tegen de virtuele Mont Ventoux op te fietsen. Maar de zolder… die schreeuwt om een opknapbeurt.

Tags: , , ,


 1. 5 Responses to “Schreeuwen v/s Vertellen”

 2. By Boter on nov 23, 2010 | Reply

  Sterke column broeder! Ik verbaasde me ook over de schreeuw-actie: te laat, niet origineel en ondoordacht. Standaardantwoord na de vraag waar t geld dan vandaan moest komen: ‘tsja…uhm… Ik ben geen politicus!’
  Desalnietemin voert dit rechtse kabinet een tegenstrijdig beleid: het vindt cultuur maar n linkse hobby en snijdt achteloos in haar subsidie, maar wil er ondertussen wel n extra graantje van meepikken door de BTW te verhogen. Het bezuinigingsmes snijdt zo inderdaad aan twee kanten.
  Het lijkt mij een aardige tegenstrijdige gedachtekronkel van een labiel kabinet en ik vrees dat er nog vele zullen volgen.

 3. By FAKU/Jan. on nov 23, 2010 | Reply

  Wel veel andere tekst voor een wielerinfo, maar ja het lucht je hart? Advies; Word niet jaloers op belastingcentenverdieners, enkele doen er nog iets voor, maar velen helaas te weinig, en mede zonder al te veel goede motivatie of uitdagingen voor een vooraf gesteld doel. Maar ja misschien is het een voorbeeld om ook in deze Branche? te gaan werken of je talent uit te buiten.
  Kom, nu eerst op eigen inzicht en initiatief de volgende planning afwerken;
  - Zolder opruimen en afwerken, zodat je zelf en je ouders een plezier doet.
  - Daarna de kelder, wat Marjolein zal waarderen.
  - Dan aanschaf van de Tacx, zodat je bij sneeuw etc. toch je kilometers en bergen kunt bedwingen.
  En dat alles uit eigen budget. Wat je TROTSHEID zal vergroten.

 4. By Jeroen van der Burgt on dec 2, 2010 | Reply

  We zijn een bureau, DOOR, dat niet schreeuwt maar luistert. Dat ‘roepen’ we al jaren. Heerlijk om dat nu terug te lezen in jouw blog.

  Ik ga dit berichtje kort houden. Waarom?
  Jouw verhaal is LANGGGGGGGG genoeg.

  Groet,
  Jeroen

 5. By Arthur Visser on dec 18, 2010 | Reply

  Jorg, ik werd jou getipt door Frans Naus. Mooie stukjes, ook om naar te kijken. Ik fiets nu weer 1,5 jaar sinds ik gevraagd ben om volgend jaar mei mee te rijden de Mont Ventoux op.
  Wat de Tacx betreft: die heb ik vorige winter aangeschaft (een simpele Satori) en dat was een goed idee. Ik zou er alleen niet binnen op gaan rijden want je stikt de moord. Geen afkoeling en wind! Tenzij jouw zolder zo aan verbouwing toe is dat je nu tussen de pannen door naar buiten kunt kijken. Dan zou ik dat zo laten. Ik fiets in de garage, met de deur open en zicht op de vallende sneeuw (+ 30 cm).

 6. By Oscar Langerak on dec 23, 2010 | Reply

  Errug sterke column Jorg. Je schrijft lekker.

  Heb je video ook gezien. Wie wil niet zo’n video-portret!
  Prachtig allemaal.

Post a Comment